3D - tekniker Additiv teknik i metall

Mölk Utbildningar

3D - tekniker, Additiv teknik i metall, 400 YH-poäng, 2 år

Image

Med kunskaper inom 3D-design och 3D-printteknik kan du se en framtid inom allt från kreativt designskapande till tillverkningsindustrin. Oavsett om du siktar på en framtid inom design och konstnärligt skapande eller en karriär inom tillverkningsindustrin så är det här utbildningen för dig.

Om du inte är behörig till utbildningen så finns det både möjligheter att gå en kort behörighetsgivande förutbildning eller att söka på reell kompetens, kontakta oss för mer information.

En 3D-tekniker inom additiv teknik i metall kommer att lära sig en teknik som idag är en hett eftertraktad inom industriell tillverkning som har både stor hållbarhet och precision. I utbildningen 3D-tekniker kommer du att få att lära dig att föra en dialog med beställare och visa vilka möjligheter additiv produktion har.

Vidare kommer du att få lära dig att skapa 3D-CAD ritningar utifrån beställning och inför additiv produktion. Du kommer också få kunskaper om parametersättning och djupa materialegenskaper för additiv tillverkning. En 3D-tekniker ska också kunna lösa tekniska problem och vara insatt i miljöpåverkan inom området.

Utbildningen bedrivs i samarbete med Additivt Teknikcenter i Hultsfred som har en imponerande maskinpark av 3D-skrivare och kunskap inom området, läs mer om dem HÄR.

Möjlighet att hyra studentlägenhet under utbildningen

Studentboendet finns beläget på Granitvägen i Hultsfred. ( 700 m till ATC) Hyran tas ut för 10 månader per år, halva juni, hela juli och halva augusti är hyresfria om du har bott i rummet i sex månader. 

Hyran varierar mellan 2700 kr-3400 kr per månad. 

Alla studentlägenheter är utrustade med standardmöblemang och fiberuppkoppling som gör det enkelt via Telias tjänster.

 

 

Behörighet och särskilda förkunskaper

Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola ska du ha lägst betyget E/3/G i någon av kurserna:

El- och energiprogrammet Datorteknik 1a, 100p

Teknikprogrammet Teknik 1, 150p

Industritekniska programmet Industritekniska processer 1, 100p

Information

Studiestart: Höstterminen 2023
Studieort: Hultsfred
Studietakt: 100%

Kursinnehåll

AGILA ORGANISATIONER, PLANERING, GRUPPDYNAMIK 10 YH-POÄNG

Syftet med kursen är att du inför dina studier ska ha god kunskap om hur man arbetar med agila metoder, hur gruppens dynamik fungerar och vilka metoder för konfliktlösning av olika slag som finns. Via olika övningar får du bättre självkännedom och lär dig din naturliga roll i olika konstellationer av grupper.

INTRODUKTION TILL 3D-TEKNIK – UR ETT HELHETSPERSPEKTIV 40 YH-POÄNG

Här lär du dig grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att förstå och kunna utföra uppdrag med 3D-teknik.

INNOVATION OCH FRAMTID 30 YH-POÄNG

Här får du en överblick av 3D och additiv tillverkning. Allt från hur skapande av modeller fungerar till hur visualisering och slutproduktion genomförs med AM-teknik. Mycket av kursen fokuserar på de möjligheter som finns med tekniken och hur den på ett kreativt sätt kan tillämpas för att designa och tillverka framtidens lösningar på komplexa problem.

BEREDNING, MATERIALLÄRA & TILLVERKNINGSMETODER FÖR 3D-PRINT 30 YH-POÄNG

Här går vi tillsammans igenom olika tillverkningsmetoder inom AM. Det är också viktigt att förstå och kunna tillämpa materialval och parametersättning inom en eller flera typer av AM-produktion.

CAD, DIGITAL DESIGN, 3D-MODELLERING & -DESIGN, VISUALISERING. 40 YH-POÄNG

Syftet med kursen är att lära sig konkret tillvägagångssätt för att slutföra en beställning av en AM-produkt och självständigt kunna genomföra de steg som behövs för att skapa en produkt utifrån en specifik beställning.

HÅRDVARUTEKNIK, SERVICE OCH UNDERHÅLL 3D-PRINTERS SAMT SÄKERHET OCH MILJÖKRAV 20 YH-POÄNG

Du får under under kursen en överblick av olika tillverkningstyper och hur specifik AM-hårdvara fungerar. I minst en specifik teknik och hårdvara sker fördjupning i konkreta handgrepp på maskinen och hur man felsöker. Man ska också få en tydlig förståelse för vilka bestämmelser som finns inom säkerhet, kvalitet och miljö.

3D-SCANNING 20 YH-POÄNG

Du lär dig grunder och begrepp inom 3D-scanning och får en förståelse för de avancerade produktionskontroller och krav som finns vid AM-produktion.

MJUKVAROR FÖR 3D-PRINT OCH KOPPLINGEN TILL HÅRDVARAN 30 YH-POÄNG

Här lär vi ut och tränar relevanta mjukvaror som behövs inom AM-produktion. Från CAD till simulering och visualisering.

LÄRANDE I ARBETE 1 (LIA) 40 YH-POÄNG

Syftet med kursen är att du ska få en inblick i yrkesrollen och branschen utifrån verksamheten på en arbetsplats. Du får kunskap om varierade arbetsuppgifter samt tränas under handledning till att självständigt kunna lösa problem som uppstår. Genom att kursen redovisas via kontinuerlig uppföljning och en skriftlig rapport samt en slutredovisning lär du dig även att dokumentera och avrapportera ditt arbete.

LÄRANDE I ARBETE 2 (LIA) 80 YH-POÄNG

Målet med kursen är att du skall få erfarenhet av tillämpade arbetsuppgifter samt fördjupad förståelse av yrkesrollen. Kursen redovisas via kontinuerlig uppföljning, dokumentation och avrapportering samt en skriftlig rapport och en slutredovisning.

EXAMENSARBETE 40 YH-POÄNG

Syftet med kursen är att du som gått utbildningen avslutningsvis inom ett specialistområde som har behandlats under utbildningen gör ett projektarbete - från idé, förstudie, planering till genomförande. Du kommer att självständigt inom ett valt specialområde problematisera en sammansatt frågeställning, identifiera resurser, föreslå alternativa lösningar, planera, genomföra och slutföra ett projekt

Vill ni veta mer om våra utbildningar?
Kontakta oss för mer information

Image
Kontakta oss för en kaffe med Mölk

Välkommen att ta kontakt med oss om du vill veta mer om hur vi jobbar med utbildning, är intresserad av ett samarbete eller vill veta mer om våra kurser och utbildningar.

Vi samarbetar aktivt med Östsvenska Yrkeshögskolan AB i alla våra yrkeshögskoleutbildningar.

Kontakta oss

Mölk Utbildning
Gelbjutaregatan 2,
582 54 Linköping

E-post: info@molk.com
Skriv er fråga: Gå vidare